Data & Cloud Expo 2019: focus op klassieke en nieuwe noden

Data en Cloud. Niet alleen zijn deze twee begrippen vandaag zo nauw als een Siamese tweeling met elkaar verbonden. Ze vormen tevens het hart en het levensbloed van innovatieve en succesvolle bedrijven.

De digitale transformatie van bedrijven heeft het belang van data en informatie en de efficiënte aanwending ervan op scherp gezet. Tegelijk ondergaat ook de ict-infrastructuur van bedrijven een grondige transformatie, met steeds vaker een deel in de publieke cloud, naast een deel in een eigen bedrijfscloud. En dan zijn er nog de nieuwe clouds, zoals het Internet of Things, en de clouds van slimme toestellen, zoals bijvoorbeeld autonome auto’s. Al die clouds en de gigantische datastromen moeten daarenboven even betrouwbaar en efficiënt werken als de klassieke mainframes, en vlot beheerbaar zijn – een stevige uitdaging!

 

Trend 1: Een goede aanpak is een ‘must’.

Het concept van de ‘cloud’ is niet nieuw, maar voor heel wat bedrijven blijft het toch een bijzonder grote uitdaging om een cloud project met succes aan te pakken. En dat geldt zowel voor grote als kleine bedrijven. Zo’n project vereist immers heel wat meer dan het simpelweg zetten van een handtekening onder een standaardcontract van een clouddiensten leverancier. Het vergt een inzicht in welke ict-en data-noden het best op welke plek worden ingevuld, met voldoende garanties inzake bedrijfszekerheid en beveiliging. En dat alles met een volstrekte naleving van wettelijke verplichtingen en beperkingen.

Heel wat cloud-aspiranten doen dan ook een beroep op bedrijven met uitgebreide cloud adviesdiensten, naast een eigen cloud infrastructuur. Daarvoor kan men terecht bij NRB, dat zijn NRB Enterprise Cloud Services (NECS) aanbiedt voor het opzetten en uitbaten van hybride cloudomgevingen (een mix van publieke en eigen bedrijfscloud). NECS vormt een cloud management platform, voor een centraal beheer en optimaal gebruik van de resources, naast Advisory, Build en Run diensten. Nuvias is een nieuwe toegevoegde waarde distributeur met expertise in security, netwerken, ‘unified communications’, toepassingsoptimalisatie en systeeminfrastructuur, op basis van het aanbod van meer dan 40 leveranciers.

Trend 2: Kijk op de cloud infrastructuur is een ‘must’.

Ongeacht het nevelig aspect van de naam, draait de cloud weldegelijk op hardware en software. Die infrastructuur moet diepgaand en in reële tijd worden opgevolgd, voor een optimale en betrouwbare werking. En dat ongeacht of de onderdelen van de cloudomgeving van een bedrijf in eigen beheer zijn, of geheel in handen zijn van derden. Kortom, de onderdelen van de cloudinfrastructuur zelf, en het beheer ervan eisen aandacht op.

Met het Business Infrastructure Control System van Auconet beschikken gebruikers over een monitoring en beheerplatform van netwerksystemen en eindpunten, en dat zowel in de cloud als in de eigen bedrijfsinfrastructuur. Dat geldt ook voor cloudomgevingen waar meerdere bedrijven gebruik van maken. Ook  NetCrunch van AdRem Software biedt een familie van monitoring producten voor systemen in netwerken (inclusief clouds). Het betreft zowel het monitoren van bandbreedte, beschikbaarheid, de werking en de verkeerstromen.

Een ander aspect van een ict-infrastructuur is de koeling, waarvoor Rittal een gamma producten aanbiedt voor zowel kleine en middelgrote omgevingen, als voor grote datacenters. De koelsystemen zijn ook beschikbaar in hybride oplossingen (meerdere types koelcircuit) voor een uiterst precies (en kostefficiënt) koelvermogen.

Trend 3: Cruciale connectiviteit.

Een cloud omgeving veronderstelt per definitie solide en betrouwbare connectiviteitsvoorzieningen. Dat geldt voor cloudomgevingen met klassieke ict-systemen, maar evengoed – en nog meer – voor de nieuwe clouds met intelligente toestellen van allerlei aard (zoals auto’s en dergelijke meer). De koppelingen moeten ook beveiligd zijn, en beschikbaar zijn tussen alle betrokken partijen.

Zo heeft Interxion  zijn twee datacenters in België voorzien van de CloudConnect oplossing, om klanten een beveiligde en performante directe toegang tot hun toepassingen bij andere leveranciers van clouddienten (en cloudapplicaties) te bieden. Deze hogere serviceniveaus zijn mogelijk omdat Interxion hiervoor geen gebruik maakt van het publiek internet.

Dynniq mikt dan weer met zijn producten op connectiviteit in de wereld van mobiliteit, zoals voertuigen en transportsystemen, met het oog op het beheer van verkeersstromen. Dynniq biedt hiervoor zowel hardware, software en diensten.

Trend 4: Het gaat om de dienstverlening – optimaal, conform de wet.

Cloudtoepassingen bekoren niet alleen omwille van de makkelijke aankoop en een gunstig kostenplaatje, in het bijzonder voor standaard productiviteitsoplossingen. Ze kunnen ook hulp bieden om makkelijker aan security vereisten en wettelijke verplichtingen te voldoen, wat zeker voor kleinere bedrijven of organisaties zonder interne expertise aantrekkelijk kan zijn.

Microsoft biedt in zijn Microsoft 365 omgeving twee modules aan, voor de aanschaf van respectievelijk ‘identity & threat protection’ en ‘information & compliance protection’. In het eerste geval betreft het een bundel van Azure, Windows en Office 365 securityvoorzieningen, terwijl de tweede bundelt helpt bij het inschatten van het compliance niveau van een bedrijf. Deze modules blijven ook beschikbaar in de Microsoft 365 E5 suite.

Data & Cloud Expo belicht zo hoe nieuwe mogelijkheden als cloud en big data optimaal kunnen worden ingepast en ondersteund in de dagelijkse praktijk. Bedenk dat deze twee aspecten cruciaal zijn om de slagkracht van een bedrijf in een concurrentiële wereld op peil te houden, in het kader van een digitaal transformatietraject.

Contacteer ons
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Over Infosecurity.be, Data & Cloud Expo Belgium

Het tweedaagse Infosecurity.be, in parallel met Data & Cloud Expo combineert een expo en een seminarieprogramma rond security-oplossingen, cloud, data science en een rist andere onderwerpen, bestemd voor zowel IT-professionals/experten als bedrijfsverantwoordelijken.  

Het centrale thema dit jaar is “Artificial Future". Zowel op de beursvloer als in het seminarieprogramma krijgt dit thema, samen met zes verschillende subthema’s de nodige aandacht: Cloud Computing, Cyber Security, Datacenter & Infrastructure Optimisation, Artificial & Data Intelligence, Digital Transformation en Privacy, Governance & Risk Management.

Meer informatie over de beurzen:

www.infosecurity.be : haakt in op vraagstukken over IT security

www.dncexpo.be: alles over data management en cloud computing.

Praktisch:
Infosecurity.be, Data & Cloud Expo 2020
Brussels Expo, Paleis 9 en Patio
Woensdag 27 mei 2020: 09.30 – 17.00 uur
Donderdag 28 mei 2020: 09.30 – 17.00 uur

Infosecurity.be, Data & Cloud Expo Belgium
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht
Nederland